3 heerlijke recepten met courgette
Courgette is een erg simpele groenten om te gebruiken, het past vrijwel overal bij en het is ook nog eens erg gezond. Courgette bevat vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten. Ik heb Hanneke de Jonge gevraagd voor wat mooie gerechten met courgette.



Courgetteburgers

Ingrediënten
- 1 courgette
- 3 lente-uien
- ½ groene peper
- 2 tenen knoflook
- 50 g feta
- 1 klein ei
- 3-4 el bloem
- peper en zout
- zonnebloemolie
- 3 takken dille
- Citroenmayonaise (zelf maken of kopen)
- STAP 1: Rasp de courgette met een grove rasp. Doe dit in een schone theedoek en knijp het vocht uit de geraspte courgette.
- STAP 2: Snijd de lente-uien en groene peper in dunne ringen en rasp de knoflook.
Verkruimel de feta en kluts het ei. - STAP 3: Doe al deze ingrediënten met peper en zout in een kom en meng het met elkaar. Als het te nat lijkt, voeg dan nog wat bloem toe.
- STAP 4: Verhit op middelhoog vuur een grote antiaanbakpan met een scheutje zonnebloemolie.
- STAP 5: Lepel hoopjes beslag in de pan, gebruik hiervoor eventueel een steekring.
Bak ze aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 3 minuten per kant. - STAP 6: Schep ze dan uit de pan met een schuimspaan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Bak nu de volgende pannenkoekjes in de pan tot het beslag op is.
- STAP 7: Serveer de pannenkoekjes op een groot bord of schaal, bestrooi ze met fijngehakte dille en met de saus apart.
Pappardelle met courgettelinten

Ingrediënten
- 250 gr verse pappardelle
- 2 courgettes
- zout
- pesto
- 80 gr hazelnoten
- 20 gr basilicum
- 20 gr rucola sla
- 50 gr oude kaas, geraspt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- olijfolie
- peper en zout
- STAP 1: Pesto: rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie. Als ze een beetje beginnen te kleuren, schep je ze uit de pan en laat ze afkoelen. Hak ze dan grof.
- STAP 2: Houdt de helft van de noten achter voor garnering. Pluk wat kleine blaadjes basilicum van de takken en houd dit – samen met kleine blaadjes rucola – achter voor garnering.
- STAP 3: Mix in een keukenmachine (of vijzel) de helft van de hazelnoten, basilicum, rucola, oude kaas, knoflook en een flinke scheut olie tot een pesto.
- STAP 4: Als het te ‘droog’ lijkt, giet er dan nog wat olijfolie bij. Breng op smaak met peper en zout.
- STAP 5: Spoel de courgettes schoon en dep ze droog. Snijd ze met een dunschiller, kaasschaaf of mandoline in de lengte in dunne repen.
- STAP 6: Zet een pan op met ruim gezouten water en kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook de laatste minuut de courgettelinten mee met de pasta.
- STAP 7: Giet de pasta met courgette dan af. Doe drie flinke eetlepels van de pesto in de kookpan en meng daar voorzichtig de pasta met courgettelinten door heen.
- STAP 8: Schep de pasta met courgette op de borden. Garneer met de overgebleven blaadjes basilicum, rucola en hazelnoten. Lepel er eventueel nog wat pesto op.
Courgettesoep met verse munt

Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 courgettes
- 2 el olijfolie
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml crème fraîche
- 15 gr verse munt
- peper en zout
- STAP 1: Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes. Spoel de courgettes schoon en snijd ze in kleine stukjes of dunne plakjes.
- STAP 2: Fruit de ui met een beetje zout aan in de olijfolie in een grote (soep)pan. Voeg dan de knoflook en courgette toe en bak dit even mee.
- STAP 3: Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken tot de courgette zacht geworden is.
- STAP 4: Haal ondertussen de blaadjes munt van de steeltjes en doe de helft hiervan alvast in de blender samen met de helft van de crème fraîche.
- STAP 5: Schep de inhoud van de pan erbij en pureer tot een mooie gladde en groene soep.
Of pureer de soep met de munt en crème fraîche in de pan. - STAP 6: Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat munt, peper en/of zout toe.
- STAP 7: Schep de soep in de kommen, lepel en dot crème fraîche erop en garneer met gehakte munt.
Smakelijk eten!