asperges-bij-de-boer
|

3 lekkere recepten met asperges

Drie heerlijke recepten met “het witte goud”

Asperges. Ook wel bekend als het “groene en witte goud”. Het Nationale aspergeseizoen start officieel op de tweede donderdag in april. Als ik de eerste aankondigingen “asperges te koop” ziet staan, nou dan start bij mij écht het lente gevoel. Heerlijke verse asperges uit de volle grond. Vaak worden de asperges op de klassieke manier bereid, asperges met ham, ei en botersaus. Diner met Streek geeft daar graag een eigen twist aan en heeft onderstaande lekkere recepten uitgewerkt, zo leer je de asperges toch weer op een andere manier kennen.

Aspergesoep met spinazie coulis

Ingrediënten:
1kg asperges
1 ui
olijfolie
1el groentenbouillon
Hand vol spinazie

Enkele druppeltjes citroensap
Peper en zout

Bereiding:
Spoel de asperges onder stromend water schoon.
Schil de asperges, snijd de houterige uiteinden er af en leg ze in water. Leg de schillen en de uiteinden in een pan met water en breng aan de kook. Laat zo’n 15min heel zacht koken (juist rond het kookpunt) en draai dan het vuur uit. Laat de schillen nog even in het water liggen en giet dan de aspergebouillon door een zeef om het vocht op te vangen.
Schil de ui en snijd hem grof. Snijd de asperges in stukken en leg de mooie aspergepunten aan de kant. Bak de ui glazig en voeg dan de aspergebouillon toe samen met de groenten bouillon. Leg nu de geschilde, zonder de punten, in de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat ze 15min koken op laag vuur (juist tegen het kookpunt).

Spoel ondertussen de spinazie onder stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Doe een beetje olijfolie in een pan en bak de spinazie heel kort aan tot de blaadjes juist geslonken zijn. Doe de spinazie (met het beetje kookvocht) in een maatbeker en mix heel fijn. Voeg eventueel wat water en/of olijfolie toe. Duw de coulis dan door een fijne zeef zodat er zeker geen stukjes meer in zitten. Kruid naar smaak af met peper en zout en voeg er eventueel ook een druppeltje citroensap aan toe.

Mix de soep glad als de zacht zijn gekookt. Leg dan de aspergepunten in de soep en laat de soep nog één keer opnieuw koken en haal het dan onmiddellijk van het vuur.

Serveer de soep met een beetje spinaziecoulis.

Gegratineerde asperges in ham met mozzarella uit de oven

Ingrediënten:
8 asperges
2 handjes waterkers
3 eieren
150ml room
150gr geraspte kaas (mozzarella of andere lekkere kaas)
8 sneetjes gedroogde ham (Seranoham of Parmaham)
Nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:
Spoel de asperges onder koud water. Schil de asperges en snijd het harde uiteinde af. Bewaar de schillen en breng ze aan de kook in een grote pan waar de asperges inpassen. Doe een klein beetje zout in het water. Laat het water met de schillen even doorkoken zodat de schillen hun smaak goed afgeven. Leg de geschilde asperges in het kookwater en laat ze 7 minuten koken. Schep ze na 7 minuten, voel eerst even of ze gaar zijn, uit het kookvocht en spoel ze even onder koud water om het kookproces te stoppen. Haal ook de schillen uit het kookwater maar giet het kookwater niet weg!

Maak de waterkerscoulis. Spoel de waterkers schoon, verwijder de harde steeltjes en leg de blaadjes apart voor de afwerking. Leg de waterkers in het kookvocht van de asperges, laat het nog eens koken en haal de waterkers uit het kookvocht, giet het kookvocht nog niet weg! Mix de waterkers samen met 100ml kookvocht fijn. Voeg de room, 3 eierdooiers en de helft van de mozzarella toe en roer nog eens goed door. Kruid naar smaak met peper. Je kunt eventueel nog wat zout toevoegen maar de ham is al heel gezouten dus niet teveel!

Rol nu de asperges in de 8 sneetjes ham. Leg de aspergerolletjes in de ovenschotel en overgiet met de waterkerssaus. Strooi de rest van de kaas over de asperges en zet ze enkele minuutjes onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is en goud begint te kleuren. Daarna is het tijd om het gerecht te serveren met een stukje brood en wellicht een lekkere salade

Aspergedessert met aardbeien

Ingrediënten:
200 gr asperges
100 ml slagroom
1,5 el suiker
50 gr verse kaas
100 gr aardbeien
Enkele druppeltjes citroensap
Enkele blaadjes munt

Bereiding:
Spoel de asperges onder stromend water schoon.
Schil de asperges en snijd de houterige uiteinden af. Snijd de asperges in kleine stukken en breng ze in een beetje water aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat de asperges nog 10 minuutjes heel zachtjes verder koken.
Giet de asperges af en mix ze fijn. Duw de aspergepuree door een fijne zeef zodat er geen stukjes meer in de puree zitten.
Doe de aspergepuree terug in de pan en voeg de suiker toe. Roer goed tot de suiker gesmolten is (normaal is de puree nog warm genoeg anders moet je ze heel kort terug op het vuur zetten). Als de suiker gesmolten is voeg je, van de kookplaat, de verse kaas toe aan de puree. Laat de zoete aspergepuree nu een beetje afkoelen.

Klop ondertussen de room op en voeg die dan rustig bij de aspergepuree. Roer alles rustig door elkaar en verdeel dan de aspergepuree over 4 glazen. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
Snijd de aardbeien in kleine blokjes en versnipper de munt. Doe beide samen in een kommetje en besprenkel met enkele druppels citroensap. Laat de aardbeien eventjes marineren in de koelkast.

Voor het opdienen verdeel je de aardbeientartaar over de aspergemousse en werk het je het dessertje af met een blaadje munt.

Smakelijk!

Benieuwd waar jij terecht kunt voor heerlijk asperges ? Wij hebben voor jou een overzicht met aspergeboerderijen gemaakt!