Beleef het en Eet het

  • Groot Cromstrijensedijk 17A, 3291 LD Strijen

Beleef het en Eet het

  • Groot Cromstrijensedijk 17A, 3291 LD Strijen

Weet wat je eet bij Beleef het en Eet het!

Bij Beleef het en Eet het! in Strijen, onder de rook van Rotterdam, ben jij zèlf een dagje de boer! Hier mag je namelijk zelf groenten oogsten. Om er vervolgens ‘s avonds thuis een heerlijke maaltijd van in elkaar te flansen. Weten de kids tenminste óók eindelijk, waar de groenten nu ècht vandaan komen. Verder koop je hier honing van de imker, mag je ook nog eens zelf veldbloemen plukken in de pluktuin en, als absolute topper, kun je er genieten van versgebakken frietjes….van eigen aardappelen natuurlijk!

kinderproof-uitje

Waar een overschot aan sperziebonen al niet goed voor is….

De aanleiding voor dit unieke concept is dan wellicht wat mínder leuk….maar uiteindelijk heeft het goed uitgepakt! Wat was er dan het geval? Boer Martin teelde al jaren sperziebonen voor de groothandel. In 2014 waren er echter zó veel sperziebonen gegroeid in ons kikkerlandje, dat er gewoon een overschot was. De afnemers konden de sperziebonen van boer Martin simpelweg niet gebruiken. Daar stond boer Martin dus mooi te kijken met zijn sperziebonen….

En wat doe je dan? Dan plaats je een oproep voor je vrienden op Facebook. Dat ze gratis een kist sperziebonen mogen komen plukken. En je vrienden doen je dan een plezier door dat bericht te delen….wat uiteindelijk dus 2600 keer gebeurde!!! Met als resultaat een boerenerf vol sperziebonenplukkers! En héél veel bedankjes van ouders, omdat hun kinderen nu eíndelijk wisten, hoe sperziebonen groeien! En ze die avond hun bordjes nog leeg aten ook!

Hier moet ik wat mee, dacht boer Martin. En zo ontstond Beleef het en Eet het!

Pluk-het-zelvers!

Sindsdien kun je tegen een kleine vergoeding zelf je eigen groente komen oogsten bij Beleef het en Eet het! Achter de boerderij vind je een perceel van ruim drie hectare, waar je terecht kunt voor spruiten, wortelen, rode bieten, uien, sperziebonen, pompoenen, en rode en witte koolplanten. Vanaf half augustus tot half november is Beleef het en Eet op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 13.00 – 17.00 geopend voor de enthousiaste ‘pluk-het-zelvers’! Ook scholen zijn welkom voor een leuk en educatief uitstapje met hun leerlingen. En zelfs een kinderfeestje is mogelijk!

Vergeet geen bosje bloemen mee te nemen uit de pluktuin!

Klaar met zelf oogsten? Ga dan nog niet weg! Het perceel wordt namelijk omringd door prachtige bloemenranden van wel 15 meter breed. Een prachtig gezicht, maar die bloemenranden hebben ook nog eens twee functies. Ten eerste zorgen ze ervoor, dat er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen.

Ook zijn ze ideaal voor de luisbestrijding, aangezien de natuurlijke vijanden van de luizen zich hierin schuil houden….totdat ze op luizenjacht gaan! Hierdoor hoeft boer Martin geen milieubelastende middelen te gebruiken om zijn gewassen van luizen te ontdoen.

Verder staan er ook nog eens bijenkasten in deze bloemenranden van de plaatselijke imker. De honing, die deze beestjes produceren, zijn te koop in de kraam van Beleef het en Eet het!

Maar het leukste van die bloemenranden is dus, dat je hier ook nog eens zèlf veldbloemen mag plukken! Aan het eind van de dag ga je dus naar huis met een verse oogst aan aardappels en groenten èn een prachtig boeket veldbloemen uit de pluktuin om je huis mee op te fleuren.

Lekkere boerenfriet van Beleef het en Eet het!

Klaar met oogsten èn bloemen plukken? Dan moet je nog stééds niet weggaan! Want het toppunt van de dag, zéker als je met kinderen bent, moet nu nog komen. En dat zijn de vers gebakken frietjes van boer Martin….van eigen aardappelen natuurlijk! Rust lekker uit op de strobalen na al je harde werk en geniet van het prachtige uitzicht….èn je boerenfriet!

Winnaar Gezonde Innovatie Award 2021

Dat boer Martin goed bezig is met Beleef het en Eet het!, blijkt wel uit het feit, dat hij in 2021 de Gezonde Innovatie Award heeft gewonnen. Dit is een complimentenprijs voor producten en initiatieven, die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Deze prijs werd in 2021 voor het eerst uitgereikt en Beleef het en Eet het! in Strijen is dus de eerste winnaar van deze award!

Met de Gezonde Innovatie Awards wil men deze initiatieven complimenteren en hen aanmoedigen om vóóral door te gaan met waar ze mee bezig zijn. Beleef het en Eet het! werd derde bij de vakjury en winnaar in de categorie favoriete initiatieven van consumenten!

Dat zegt toch genoeg!

Nog veel meer informatie over Strijen op Wikipedia.

Sfeerimpressie

Andere boerderijen in de provincie Zuid-Holland