Zoekdeboer logeert bij… FarmCamps op Flakkee

Er staat een mooi paasweekend voor de deur. We gaan overnachten bij FarmCamps op Flakkee in Sommelsdijk. Kamperen bij de boer in een luxe FarmCamps glamping tent. We hebben er zin in! Onderweg van Brabant naar Zuid-Holland zingen we het FarmCamps liedje HooiHooi van het filmpje. Ter voorbereiding hebben we wel vijftien keer, als het niet vaker is, het filmpje bekeken. Je zou zeggen dat we nu wel weten wat ons te wachten staat, eenmaal aangekomen blijkt het toch een totale verassing.   

We mogen dit weekend aan de slag

Op het planbord zien we wat er komend weekend allemaal te doen is. Van ponyrijden, koekjes bakken, koeien uit de weide halen tot aan koeien melken. Dit belooft een leuk weekend te gaan worden. Boerin Annet vertelt ons in welke tent we verblijven. In Barntent Viola, het tweede veldje aan de linkerkant. Kom, we gaan de tent zoeken. En ja hoor, de kinderen zijn al verdwenen. Die zien de grote kabelbaan, de glijbaan, de trampoline en nog heel veel meer. Ach ja, wat maakt het ook uit? Laat ze maar even spelen, dan hebben wij de tijd om alles op ons gemak uit te pakken.

Slapen op de zolder

We zijn bijna klaar met het uitpakken van de spullen, en daar komen de kids aan. Ze zijn toch wel erg benieuwd naar de tent, want dat is niet zomaar een FarmCamps tent! Het is namelijk de luxe Barntent waar je slaapt op de Hooi Hooi slaapzolder. Wat een feest! Het is voor ons al snel duidelijk, dit weekend gaat wel goedkomen. We nemen even de tijd om te acclimatiseren en drinken wat. We lopen samen over de boerderij om te ontdekken wat er allemaal is.

Konijntjes en heel veel koeien

Ahh mama, kijk eens wat schattig allemaal konijntjes…. Mag ik erbij? Ja hoor, dit is de knuffelschuur. Ook de koeien begroeten ons vriendelijk. Ze zijn helemaal niet bang. De eerste dikke kus hebben we al te pakken.

Ik zie hooi, ik zie heeeel veel hooi

We openen de deur van de Hooi Hooi schuur. En ja hoor, een schuur helemaal vol met hooi. Dat nodigt uit, een duik in de grote hooiberg en er volgt al snel een hooigevecht. Heerlijk. Maar… nu zijn we wel erg vies geworden. Ach, we zijn op de boerderij. Wat maakt het uit. We zullen nog wel viezer worden dit weekend.

Even luieren en daarna tijd voor de BBQ

Wat boffen we toch dat we met dit weer bij FarmCamps zijn! Dit weer nodigt uit om de BBQ aan te steken. Er staat een grote BBQ waar we gebruik van mogen maken. Terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen zijn is er voor ons ook tijd om lekker te luieren. Daarna steken we de BBQ aan en proosten we op een mooi weekend. Na het eten gaan de kids in bad, tandenpoetsen en naar bed. Want morgen hebben we weer een nieuwe dag op de boerderij.

farmcamps-op-flakkee-zoekdeboer5

Wakker worden met een frisse neus  

Altijd even wennen aan de geluiden om je heen, want ja het is toch anders dan thuis. De nachten zijn nog vrij koud maar we hebben lekker geslapen. Er liggen dikke dekbedden, er is een kacheltje waarmee je de tent op kunt warmen en met de kruiken verwarm je zo je bed op. En wakker worden… dat doe je met een frisse neus en met het geloei van de koeien. Heerlijk.

Wakker worden tussen de konijnen

“Mama, zullen we snel ontbijten, tandenpoetsen en dan bij de konijntjes gaan kijken of ze al wakker zijn?” Natuurlijk, waarom ook niet we zijn bij FarmCamps. Geen tijd te verliezen haha. Geweldig, de kinderen hebben maar amper de tijd om te eten, want ze willen weer op ontdekking. Geef ze eens ongelijk. Waar normaal ‘s morgens gevraagd wordt om de IPad vragen ze nu naar de konijnen. Heerlijk toch?

Etenstijd voor de dieren

We mogen de boer helpen met het voeren van alle dieren. We starten bij de kalfjes, zo door naar de koeien, naar de geiten en de konijntjes. En kijk daar… er zijn net babykonijntjes geboren. Je ziet ze maar amper zo klein. Die moeten we nog even met rust laten, maar het is wel een mooie verassing.

Koeien uit de weide

Wat vliegt de tijd! De koeien mogen alweer van de weide gehaald worden. Met z’n allen helpen we boer Huibert mee met het naar de stal drijven van de koeien. En ja hoor, er is natuurlijk altijd wel een dame bij die denkt…. Ik ga helemaal niet naar binnen ik sta hier lekker. Aan mij de uitdaging om de koe alsnog in beweging te krijgen naar de stal. Met de tips van boer Huibert lukt het. En ook de laatste koe is naar binnen. Leuk om eens te ervaren.

Melken voor het slapen gaan

Terwijl iedereen nog lekker aan het spelen is, ga ik met mijn zoontje naar de melkput. Dit blijft een heerlijke beleving! Boer Huibert neemt uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe hij de koeien melkt. Na deze uitleg is het de beurt aan mijn zoontje om ook de handen uit de mouwen te steken. Je had het gezichtje moeten zien. Toen boer Huibert vroeg: “Wil jij ook eens een koe melken”. En al snel stond hij trots de eerste koe te melken, gevolgd door de tweede, de derde. Hij kreeg er maar geen genoeg van. Van wie zal hij het hebben?! De volgende dag gaan natuurlijk alle drie de kinderen mee!

Welke koe wint?

Alle koeien zijn verschillend. De ene koe heeft veel vlekken, de andere wat minder. Vanuit de melkput zie je die bijna niet. Wat je wel ziet zijn de uiers. Kijk daar die koe heeft zijn uiers bijna op de grond hangen. Nu is de vraag, geeft deze koe dan ook meer melk? Om hierachter te komen, moet we even wachten. De teller loopt al snel op… en stopt bij 20. De koe ernaast geeft 15 liter melk, dus is de conclusie dan dat de koe met de grootste uiers de meeste melk geeft. Niet is minder waar want daar staat ook een koe die maar liefst 22 liter heeft gegeven. Dat is de winnaar. Na drie rondes de dames voorbij hebben zien lopen komen daar de laatste koeien aan die gemolken moeten worden. Ook hier wachten we vol spanning wie de winnaar is en sluiten het melken samen met de boer af. Wat een beleving en wat is het toch mooi om hierbij te mogen zijn!

Nog een kampvuur en dan is het écht bedtijd!

Op het grote speelveld is het kampvuur aangestoken, de hele camping trekt richting het kampvuur. Boerin Annet deelt marshmallows uit die je boven het vuur mag houden. Met z’n allen rondom het kampvuur wat een leuk gezicht. En de kinderen staan allemaal lekker te snoepen. Nu is het toch echt tijd om lekker te badderen, tandenpoetsen en hoppa naar bed. Na nog geen 10 minuten liggen alle drie de kinderen al in diepe slaap. Wat een geweldige dag weer! Wij genieten nog even na van ons eigen kampvuurtje. Morgen gaan we paaseieren zoeken en mogen ze nog een rondje mee op de tractor.

Wat hebben wij toch een geweldig weekend gehad! De slogan van FarmCamps begrijpen wij maar al te goed nu. “Echt leuk moet je ook eens doen”.