Hoeksche Hoeve

Card image cap

's-Gravendeel
Zuid-Holland

Hoeksche Hoeve

Naar de website

Chips, chips en nog eens chips

In het dorpje ‘s-Gravendeel ligt boerderij de Hoeksche Hoeve. Op deze boerderij maken ze al meer dan 10 jaar chips. En wat voor chips! Heerlijke Hoeksche chips. Je ziet de chips inmiddels in veel verschillende boerderijwinkels, streekwinkels en speciaalzaken liggen. Sinds kort kun je er ook achter komen hoe het complete proces van pootaardappel tot chips in de zak er uit ziet. Weet jij wat er allemaal komt kijken bij zo’n lekker chipje? Stiekem best wel veel!

Het hele jaar door zijn Henk en René met hun team aan het werk om jou te kunnen laten genieten van de lekkere Hoeksche chips. Het begint natuurlijk allemaal in het voorjaar want dan worden de pootaardappels gekiemd, als er voldoende licht bij komt zie je dat er al kleine worteltjes beginnen te groeien. Dat is een goed teken want in April worden deze pootaardappels met een machine in de grond gestopt. In mei zie je de eerste stukjes groen al boven de grond uitkomen. Yes, dat gaat de goede kant op.

Zelf chips maken

Zin in een leuk en leerzaam uitje? Ga dan eens chips maken met je gezin, familie of vrienden. Deze activiteit wordt in het seizoen georganiseerd. Je start natuurlijk op het land, daar ga je de aardappels zelf rapen. Vervolgens moeten de aardappelen goed schoongemaakt worden. Dan leg je de aardappelen op de lopende band en gaan ze naar de hygiënische ruimte. Hier worden de aardappelen gesneden en gefrituurd. En kijk daar…daar komen jouw eigen chipjes voorbij. Hoe leuk is dat?!

Het aardappelseizoen

Maar wacht maar tot je in juni terugkomt. Dan staat het veld helemaal vol met aardappelplanten. Zo’n mooi gezicht. Maar het gaat natuurlijk niet om de planten, maar juist om de aardappels die onder de grond groeien. In juni worden de eerste aardappelen geoogst. Dat is een hele drukke periode want dan worden er per dag …..(door jullie in te vullen) aantal aardappels verwerkt tot chips.

Als je in juli langs het veld rijdt ziet het er alweer veel soberder uit, want dan sterven de planten af. In september worden de aardappels gerooid want alle aardappels moeten dan weer uit de grond. Nu lijkt het wellicht dat er in de winter niets te doen is op de boerderij maar dat is niet zo. Er is hier altijd levendigheid en een goede voorbereiding is nodig!  

Henk en René vertellen graag over hun mooie vak en dat heeft hun dan ook meteen op een idee gebracht, namelijk het ontvangen van gasten op hun erf die ze laten zien hoe het proces eruit ziet van aardappel tot chipje. De rondleidingen worden regelmatig gegeven en zijn te volgen op vaste dagen. Kom je met een groep dan kun je ook andere dagen uitkiezen want dat gaat op reservering.

De aardappelchips van De Hoeksche hoeve staat bekend om de authentieke smaak. Tijdens de rondleiding kom je hier al snel achter, want je mag de chips natuurlijk ook proeven! Mmmm… wat zijn ze lekker. De chips is glutenvrij, transvetvrij, bevat geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en is lactosevrij. Kortom, een verantwoord chipje.

De Hoeksche hoeve is het startpunt van de fietsroute Foodlab. Start met een rondleiding langs de fabriek. Je kunt via de ramen binnen kijken en ziet daar hoe het proces gaat, natuurlijk is het mogelijk om wat chips voor onderweg mee te nemen! Want de chips is hun visitekaartje!

Ook groepen zijn van harte welkom

Iets te vieren? Een vrijgezellenfeest, een personeelsfeest of uitje. Ook dan is de rondleiding bij de Hoeksche hoeve erg leuk.

Enthousiast geworden? Henk, René en hun team ontvangen je graag op de Hoeksche hoeve voor een leerzame rondleiding Of bekijk hier het introducitefilmpje.

Nog veel meer informatie over 's-Gravendeel op Wikipedia.

Card image cap

's-Gravendeel
Zuid-Holland

Hoeksche Hoeve

Naar de website