Vleesboerderij van Trijp

Varkens en koeien lekker buiten in de weide

In het Brabantse dorpje Schijf ligt de kleinschalige boerderij van Adriaan en André genaamd Vleesboerderij Van Trijp. Op deze boerderij worden ongeveer 50 Blonde d’ Aquitaine koeien gehouden. De koeien begrazen het natuurgebied de Oude Buisse Heide in de gemeente Zundert. De koeien hebben hier een dubbele functie. Doordat ze hier grazen onderhouden ze de natuurlijke graslanden van Natuurmonumenten en bevorderen ze de bloemrijke graslanden. Maar ze hebben niet alleen koeien, ze hebben ook scharrelvarkens!

Spelen in een grote modderpoel

Bij Vleesboerderij van Trijp hebben ze ook varkens. Varkens die het hele jaar buiten lopen in een mooie weide omringd door bomen. Nou ja, mooie…. het is er vaak wel een modderpoel maar dat is juist waar de varkens zo van genieten. Dus voor ons zicht wellicht wat minder mooi maar voor de varkens een whalhalla. De varkens zijn van het Tamworth ras.

Seizoensgebonden dieet

De varkens krijgen een gevarieerd, seizoensgebonden dieet. Als basis eten ze brokken die de benodigde voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen en mineralen. En ze krijgen ook nog afwisselende (rest)groenten uit de moestuin, (val)appels, (val)peren, eikels en kastanjes, gras met klaver, mais, verse maiskolfjes en hooi. Allemaal van eigen boerderij.

En de lokale bakker trakteert de varkens elke week op oud brood en dat is een feestje! Moet je kijken hoe blij dat ze daarvan worden. Heerlijk toch?

Een leuk weetje: de moedervarkens gaan zelfs op “commando” zitten voor deze traktatie.

Het vlees van de varkens wordt verkocht in de boerderijwinkel.
Het Tamworth ras zorgt voor een bijzondere smaak en is te omschrijven als nootachtig en zoet. Uit een smaaktest van de Bristol University kwam het vlees als beste uit de test. Maar over smaak valt niet te twisten, dus ik zou zeggen proef het zelf gewoon eens.

Kijk ze daar samen lopen

In het voorjaar, in maart/april is het hier topdrukte want dan worden de kalfjes geboren. Gelukkig gaat de geboorte over het algemeen gewoon op een natuurlijke manier, dat is ook waar het ras om bekend staat. Maar dat wil niet zeggen dat het hier rustig is. Boer Adriaan of boer André controleert toch even hoe het gaat met moeder en kalf en zodra dat gedaan is mogen ze samen lekker de weide in. Boer Adriaan “het is altijd weer een prachtig gezicht om te zien hoe moeder samen met haar kalf naar de rest van de kudde lopen”.

Boerderijwinkel met rundvlees en varkensvlees

Het vlees van de koeien en varkens wordt in de boerderijwinkel verkocht. Het vlees wordt per portie vacuüm verpakt en diepgevroren. Ook zijn er barbecue pakketten en gourmetpakketten beschikbaar. En wat dacht je van grote stukken barbecuevlees. Ook die hebben ze.

Het is zeker een bezoekje waard! Boer Adriaan, André of Marjolein vertellen je graag over hun boerderij en je mag ook altijd een kijkje nemen bij de koeien of varkens. Ook scholen zijn van harte welkom om een bezoek te brengen om zo meer te leren over het boerenleven.

Tijdens de openingstijden van de winkel is het ook leuk om bezoekje te brengen met kinderen, want er is altijd wel iemand die even met je mee wil lopen om de varkens/biggen en koeien/kalfjes te laten zien.

De varkens weten inmiddels dat als er “bezoek” komt ze wat extra’s krijgen. Soms brengen kinderen zelfs wat oud brood mee, dat ze dan mogen geven.

Benieuwd hoe de dieren hier leven, hoe het vlees smaakt? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Vleesboerderij De Trijp.

Nog veel meer informatie over Schijf op Wikipedia.