Eureca

Card image cap

Schiermonnikoog
Friesland

Eureca

  • Heereweg 4, 9166 SE Schiermonnikoog
  • eureca.nl

Naar de website

Bij Eureca op Schiermonnikoog heb je het helemaal gevonden!

Eureca!!! Dat moeten boer en boerin Hagen járen geleden gedacht hebben, toen ze deze prachtige boerderij op Schiermonnikoog ontdekten. Eureka is een uitspraak van de Griekse wiskundige Archimedes en betekent zoveel als: Ik heb het gevonden!

Zij aarzelden dan ook geen moment en vestigden zich op ons mooie, kleinste waddeneiland Schiermonnikoog om deze melkveehouderij te gaan runnen. Inmiddels wordt de boerderij stukje bij beetje overgenomen door hun dochter Esther, zoon Martin en schoondochter Christy.

kamperen-bij-de-boer-eureca

Waarom zij besloten Eureca met een ‘c’ te spellen in plaats van met een ‘k’ is tot op de dag van vandaag overigens nog steeds een raadsel….

Bij melkveehouderij Eureca ben je ook van harte welkom om je vakantie te komen vieren. Op korte afstand van veerboot, dorp, strand en duinen vind je deze leuke boerderij met zijn gezinstenten, groepsaccommodaties en vakantiewoningen. Ook staat deze boerderij bekend om de gezellige Schierzomerkampen voor kids en tieners!

Gezellig met een groep

Op het boerenerf van boerderij Eureca zijn diverse mogelijkheden om te verblijven met een groep. Zo vind je een mooie groepsaccommodatie voor wel tien tot honderd personen in de oude boerderij, die speciaal voor dit doel is verbouwd.

De voormalige koeienstal is omgebouwd tot een gezellig dagverblijf, waar volop geknutseld en gespeeld kan worden. Verder is de accommodatie verdeeld in diverse vertrekken, waaronder een keuken en sanitair, en vind je er meerdere slaapkamers voor drie tot acht personen met stapelbedden. Afhankelijk van hoe groot je groep is, kun je dus zelf kiezen welke verblijven je wilt huren.

Ook is er een groepscamping op Eureca, voor groepen die meer van het kamperen zijn. Hier staan drie compleet ingerichte luxe safaritenten, waarvan er twee slaaptenten zijn en één leeftent. De slaaptenten zijn verdeeld in meerdere ‘kamertjes’ en voorzien van stapelbedden met matrassen en kussens. In de leeftent vind je een aantal eettafels en een zithoek.

Naast dit tentenkamp vind je dan nog het sanitair en een uitgebreide, compleet ingerichte keuken. Hoewel….alles wat je nodig hebt is er….behalve een vaatwasser! Dat wordt dus toch weer ouderwets corveeën!

Met het hele gezin de boer op in een gezinstent!

Ben je nu niet met een groep, maar wil je tóch graag je vakantie op Schiermonnikoog op een boerderij doorbrengen? Ook dáár hebben ze bij Eureca aan gedacht, want hiervoor kun je terecht in één van de twee luxe gezinstenten, beide compleet ingericht voor acht personen. Slapen doe je in een tweepersoons bed, een stapelbed óf, heel knus, in een ouderwetse bedstee.

Ben je nu met een groot gezin of met meerdere gezinnen op vakantie? Dan is het ook mogelijk om één van de groepsaccommodaties (deels) te huren.

De witte huisjes van Schiermonnikoog

Niet alleen in Zuid-Limburg kennen ze witte huisjes….nee hoor, Schiermonnikoog heeft ze ook! Het zijn de twee ruime, mooie vakantiewoningen van Eureca. Ze staan in het weiland naast de boerderij, op slechts 400 meter afstand. Eén oude boerderij, die in de jaren negentig verbouwd is tot het Witte Huisje Oost en het Witte Huisje West. Ze zijn geschikt voor vijf personen, hebben een royale tuin met rondom een terras op het zuiden en een wijds uitzicht over de polders.

Als je verblijft in één van deze Witte Huisjes van Eureca, ben je uiteraard óók van harte welkom op de boerderij, om gebruik te maken van de faciliteiten en te genieten van de dieren, het boerenleven en boerderijproducten.

Wat is er allemaal te doen bij Eureca?

Genoeg! Vervelen is bijna niet mogelijk. Uiteraard mag je meekijken bij het koeien melken. Of de boer helpen om de kalfjes te voeren. En sla vooral de geitjes niet over! Die lusten ook wel wat en worden graag geaaid. Tot slot zijn er ook nog kippen. Hier kun je dus genieten van verse melk en eieren van eigen erf! Lekker voor ‘s ochtends bij het ontbijt….nadat je gewekt bent door de vele weidevogels!

Verder is er op de boerderij meer dan genoeg ruimte voor sport en spel. Zo vind je er een voetbal- en volleybalveld, een trampoline, zandbak en schommels. Maar het grootste avontuur blijft toch vooral de stookplaats. Hier kun je iedere avond genieten van een gezellig kampvuurtje.

Ga jij ook mee op Schierzomerkamp?

Uniek bij boerderij Eureca zijn de Schierzomerkampen, die elke zomer plaatsvinden en die in het leven geroepen zijn door dochter Esther. Er zijn verschillende kampen voor diverse leeftijdsgroepen. Verspreid over meerdere weken verblijven zij in de groepsaccommodaties van Eureca.

De Schierzomerkampen zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 16 jaar en je kunt hier de meest spectaculaire activiteiten verwachten. Denk aan wadlopen, strandzeilen, raften, strandjutten, vliegeren….vooral lekker buiten zijn dus, actief bezig zijn en genieten van het prachtige eiland Schiermonnikoog.

Er zijn vier soorten Schierzomerkampen: een kinderkamp, een tienerkamp, een ponykamp en een kitesurfkamp. De kampen zijn van zaterdag tot zaterdag en beginnen en eindigen in Lauwersoog, waar vandaan de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt. Bootreis en fietshuur zijn inbegrepen in de prijs.

Heb jij dus stoere kids, die wel in zijn voor een weekje actie, spanning en avontuur? Kijk dan welk kamp het beste bij hen past en meld ze aan voor de Schierzomerkampen! De kinderen van kinderkampen slapen in de vaste accommodatie, de tieners gaan in de safaritenten.

Lytje Willem: hèt recreatieteam voor het héle eiland!

Geen Schierzomerkamp, maar gewoon met je gezin op vakantie bij Eureca? Ook dán zullen de kids zich geen moment vervelen. Want dan is er altijd nog: Lytje Willem! Wie?!

Lytje is Schiermonnikoogs voor klein. Kleine Willem dus! Kleine Willem woonde vroeger in een Kabouterhuisje en beleefde de mooiste avonturen op Schiermonnikoog.

Nú is het de naam van hèt recreatieteam van Schiermonnikoog! Bij gebrek aan vakantieparken met eigen recreatieteams op dit kleine eiland, is Lytje Willem gewoon het recreatieteam voor alle kinderen op het héle eiland, zowel voor gasten als eilanders. Iedere schoolvakantie organiseren zij de leukste activiteiten voor alle kinderen van 3 tot 16 jaar.

En alsof dochter Esther het nog niet druk genoeg heeft met de Schierzomerkampen, is zij ook nog eens de oprichtster èn coördinator van Lytje Willem. Verblijf je dus op boerderij Eureca….dan zit je wel héél erg dicht bij de bron!

En wat kun je dan zoal van Lytje Willem verwachten? Denk aan activiteiten als strandzeilen en bodyboarden, lasergamen en koekjes bakken, strandjutten en knutselen, een voetbalwedstrijd, bingo, disco of een dropping….je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt georganiseerd. Ook een boerderijdag of brandweermiddag staan geregeld op het programma. Genoeg leuke dingen te doen dus! En jij dacht een rustige vakantie te hebben?!

Klein maar fijn Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog werd in 2006 uitgeroepen tot de mooiste plek van Nederland. Waarom? Dat mag je zelf ontdekken! Vanaf boerderij Eureca kun je prachtige wandel- en fietstochten maken om het eiland te verkennen.

Op zoek naar nog meer leuke uitstapjes? Breng een bezoekje aan het Schelpenmuseum van Thijs de Boer. En regel dan gelijk een wadexcusie bij deze man, want hij is ook nog eens eilandgids. Heerlijk op verkenning op het mooie Schiermonnikoog! Thijs kan je van alles over het strandjutten vertellen. Al je vondsten mag je mee naar huis nemen.

Mag het van jou wel wat stoerder? Reactief Buitensport organiseert vliegeren voor alle leeftijden en leuke andere strandactiviteiten, zoals strandzeilen en beachvolleybalwedstrijden.

Altijd leuk met kinderen is een zeehondentocht. Zeehondjes spotten op het wad….hoeveel tel jij er? Ook kun je het eiland per huifkar verkennen. Of….nog spectaculairder: ga met een rescueboot naar de zeehonden.

En de creatievelingen onder ons mogen absoluut de atelierbus niet overslaan! Een oude stadsbus uit Utrecht, omgebouwd tot schilderatelier, staat op het strand bij paal 3. In schoolvakanties kunnen kinderen er tekenen, schilderen of creatief aan de slag met gevonden strandschatten. Een eigen vlieger beschilderen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Er zijn ook speciale workshops voor volwassenen.

Toe aan een heerlijk ontspanningsmoment? Er worden zelfs yogalessen op het strand georganiseerd!

Kortom: tijdens een vakantie bij Eureca op het mooie Schiermonnikoog hoef je je geen moment te vervelen!

Nog veel meer informatie over Schiermonnikoog op Wikipedia.

Card image cap

Schiermonnikoog
Friesland

Eureca

  • Heereweg 4, 9166 SE Schiermonnikoog
  • eureca.nl

Naar de website