Tuin de Es

Card image cap

Haaren
Noord-Brabant

Tuin de Es

Naar de website

Tuin de Es: biologische tuinderij, zorgboerderij èn winkel in één!

Tuin de Es is een schitterende tuinderij in Haaren, letterlijk gelegen op de vruchtbare esgronden van de Belversche akkers in Noord-Brabant. Deze tuin is zeer veelzijdig. Niet alleen kun je hier terecht voor biologische groenten en fruit. Als zorgboerderij bieden ze ook nog eens dagbesteding aan mensen met een zorgvraag. Verder worden er regelmatig workshops en aanschuifmaaltijden georganiseerd.

 

Van Afrika naar Brabant

Bart en Daniëlla zijn de passievolle eigenaren van Tuin de Es. Na het afronden van hun studie Landbouwwetenschappen vertrokken zij voor tien jaar naar Afrika om daar mee te werken aan de landbouwontwikkeling in Zambia en Mozambique. Na hun terugkeer in Nederland deden zij ook hier nog eens tien jaar werkervaring op. Toen begon het idee van een eigen zorgboerderij te ontstaan….en in 2012 werd deze droom gerealiseerd. Inmiddels hebben zij een al even passievol team van tuin- en zorgmedewerkers om zich heen verzameld.

Rondstruinen in de mooie winkel of gezellig naar de boerenmarkt

Bij Tuin de Es kweken ze wel zo’n 60 á 70 soorten groenten en fruit, alles geheel biologisch. Zo zul je hier geen bestrijdingsmiddelen zien en wordt er bemest met eigen compost, natuurcompost en koeienmest van Boer Jan uit Udenhout.

Tuin-de-es-biologische-tuinderij-paprika  Tuin-de-es-biologische-tuinderij-haaren-brabant

Tuin de Es heeft een eigen, prachtige, ruime winkel, waar zij al deze heerlijke groenten en fruit verkopen. Ook staan ze elke week met een kraam op de gezellige boerenmarkt in Den Bosch. Behalve hun eigen producten, verkopen ze ook nog een aantal producten van collega boeren en tuinders uit de buurt. Alles ook geheel biologisch. Zoals vlees, kaas, jam, kruiden en ijs!

Samen genieten, samen werken, samen eten, samen zorgen….

Tuin de Es zorgt letterlijk en figuurlijk voor ‘gezonde grond’. Letterlijk voor al hun heerlijke groenten en fruit. Figuurlijk voor alle mensen met een zorgvraag, die dagelijks bij hen komen om samen te genieten, te werken, te eten en voor elkaar te zorgen.

 

Dit kunnen ouderen zijn of mensen met beginnende dementie. Maar ook mensen met psychiatrische problemen, herstellende van een burn-out of die willen re-integreren op de arbeidsmarkt.

Onder het motto ‘hier mag je zijn, zoals je bent’ geniet hier dagelijks een klein groepje mensen van een fijne dagbesteding, lekker eten en elkaars gezelschap.

Een aantal van hen werkt mee op de tuinderij, de rest helpt mee met het bereiden van de warme lunch. Van eigen groenten natuurlijk!

Zelf koken of aanschuiven?

Houd je van lekker koken, maar heb je zelf geen inspiratie? Laat je dan verrassen door ‘Het kratje van….’, samengesteld door Bart of Daniëlla, één van hun medewerkers of een collega-kok. Een kratje met heerlijke producten van Tuin de Es, alle overige benodigde ingrediënten en uiteraard het recept. En ga maar aan de slag! Elke twee weken is er weer een nieuw kratje in de aanbieding.

 

Sámen koken kan óók! Tijdens ‘Koken met de Tuinders’ ga je met Bart en Daniëlla langs de gewassen, samen oogsten en samen koken. En samen eten natuurlijk!

Ben je niet zo van het koken, maar houd je wèl van lekker eten? Schuif dan aan bij één van de aanschuifmaaltijden en geniet van een heerlijk gerecht van een groente-kok.

 

Op zoek naar een arrangement op maat voor je gezelschap? Ook dat kan Tuin de Es voor je regelen! Verder worden er regelmatig cursussen georganiseerd, zoals een Moestuincursus, Composteren kun je leren, Bodemkunde en de Gezonde Inspiratiedagen.

Ben je op zoek naar een mooie ruimte voor je eígen cursus, workshop of vergadering? Dan is het mogelijk de sfeervolle Tuinkamer van Tuin de Es te huren. Je bijeenkomst moet dan wèl iets met duurzame landbouw en / of gezonde voeding te maken hebben. Voor groepen is het ook mogelijk een rondleiding door de tuinderij te boeken.

Food Festival de Es 

Tot slot kun je iedere zomer bij Tuin de Es komen genieten van hun jaarlijkse zomerfeest, een gezellig festival met heerlijk eten, veel inspiratie, kunst en muziek. Een mooie kroon op al het werk. Het Foodfestival wordt dit jaar op 11 juli 2021 gehouden.

 

Inkopen doen bij Tuin de Es?

Tuin de Es bestaat al meer dan veertig jaar, waarvan ook al twintig jaar dagbesteding wordt geboden aan mensen met een zorgvraag. Bart en Daniëlla namen het stokje over in 2012 en verwezenlijkten hiermee hun droom. De winkel is geopend van woensdag tot en met zaterdag, de zorgboerderij van dinsdag tot en met vrijdag.

Het dagelijkse lifestyle-programma Binnenstebuiten op KRO-NCRV is op bezoek geweest bij Tuinderij de Es. Bekijk hier de aflevering terug. 

Nog veel meer informatie over Haaren op Wikipedia.

Card image cap

Haaren
Noord-Brabant

Tuin de Es

Naar de website