Annahoeve de Moer

De boerderijwinkel waarvoor ze van ver komen

In het Brabantse dorpje De Moer grenzend aan natuurgebied ter Heide ligt de boerderij en boerderijwinkel van Paul en Ingrid. Boerderij De Annahoeve is 95 jaar oud. Paul en Ingrid zijn de derde generatie die hier boer zijn. Op de boerderij houden ze 100 melkkoeien en ongeveer 50 stuks jongvee. In de boerderijwinkel verkopen ze eigen rundvlees, varkens-en kippenvlees, zuivel en diverse streekproducten. Wat opvalt is dat achter elk product een verhaal zit en dat vertelt Ingrid je graag!

Relaxen op een ligbed…

In 2013 is er een serrestal gebouwd met ligboxen. Als je de stal binnenkomt zie je hoe relaxt de dames erbij liggen. In de zomer staan de koeien in het zonnetje in een mooie groene kruidenrijke weide te grazen. Wat een plaatje al die verschillende soorten koeienrassen in één grote weide! De koeien mogen zelf een tijdstip uitkiezen waarop ze gemolken willen worden. Dat maakt het voor de koeien nog fijner.

(h)eerlijke producten met een verhaal

De koeien die op de boerderij geboren worden zijn koeien die dagelijks zorgen voor verse melk. Een deel van de melk gebruiken ze voor de kaas en het overige deel wordt geleverd aan Friesland Campina. Ze zijn Planet Proof gecertificeerd door Friesland Campina .

Naast de melkkoeien worden er vleesstieren aangehouden. Ze worden op het bedrijf geboren. De moeder is een melkkoe en de vader een Belgische wit-blauwe vleesstier. Het stiertje wordt op ons bedrijf een os. Het streven van Paul en Ingrid is om de moeder op een natuurlijke manier te laten bevallen dus niet via een keizersnede.

De kwaliteit en duidelijke herkomst van het rundvlees is voor veel mensen uit De Moer, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Dongen en ver daarbuiten reden genoeg om de boerderijwinkel Annahoeve De Moer te bezoeken. Het rundvlees is te koop middels vleespakketten en is ook los verkrijgbaar. Ook leveren ze vlees om te gourmetten en barbecueën.

Brabantse duinboeren kaas

Achter de toonbank liggen verschillende soorten kaas. Ook achter de kaas zit weer een bijzonder verhaal. Zo verkopen ze kaas van de Brabantse duinboeren (14 samenwerkende boeren uit de regio) voor elk stuk kaas dat ze verkopen wordt een deel van de opbrengst gestopt in het gebied rondom Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen zoals bijv. inzaaien van  bloemenranden en aanleg van een kikkerpoel.

Naast hun eigen rundvlees verkopen ze in de boerderijwinkel ook varkens- en kippenvlees, vrije uitloop eieren van de kippen die rondom de boerderij scharrelen. De aanvullende streekproducten zoals de honing,  jam, pastasauzen, champignons en fruit zijn voornamelijk biologisch. In de koeling vind je yoghurt, melk en beleg van collega-boeren.

Ook voor heerlijke huisgemaakt soep, stoofvlees en krokketten ben je hier aan het juiste adres! Benieuwd naar het verhaal achter deze producten? Loop gewoon eens binnen. De boerderijwinkel is 3 dagen per week geopend van donderdag tot en met zaterdag.

Iets te vieren of op bezoek bij gasten?

Een keer wat anders dan een bos bloemen? Een mandje gevuld met heerlijke streekproducten valt altijd in de smaak! Ingrid maakt er wel iets feestelijks van, zodat jij weer iemand blij kunt maken.

Klassen zijn hier ook zeker welkom!

Annahoeve De Moer is een klassenboer. Dat wil zeggen dat je hier met je schoolklas van harte welkom bent! Ingrid heeft de PABO gevolgd en 10 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Ze vindt het dus ontzettend leuk om kinderen meer te vertellen over haar boerderij. Lesstof blijft toch het beste hangen door kinderen te laten ervaren, beleven, ruiken, zien en proeven.

Niet alleen voor kinderen is de rondleiding leuk. Ook voor volwassenen! Breng je een bezoek aan de boerderijwinkel neem dan ook gerust eens een kijkje in de stallen. En… vanuit de winkel kijk je zo de stal in waar de kalfjes staan. Dus tijdens een bezoek aan de boerderijwinkel krijg je het boerenleven op deze manier ook al lekker mee!

Natuur-inclusieve boerderij

Paul en Ingrid zetten ze in voor een natuur-inclusieve boerderij. Dat wil zeggen dat ze rekening houden met de natuur. Dit doen ze door kringlooplandbouw toe te passen. Concreet wil dat zeggen dat ze meer natuur aanplanten om zo de biodiversiteit te helpen. Zo hebben ze onlangs een insectenhotel geplaatst en op meerdere plekken zijn vogelhuisjes opgehangen.

Kortom, een bezoek aan deze boerderij en boerderijwinkel is zeker de moeite waard! Paul en Ingrid verwelkomen je graag.

Nog veel meer informatie over De Moer op Wikipedia.