Boer Bart

Card image cap

Rotstergaast
Friesland

Boer Bart

Naar de website

Bij Boer Bart kun je heerlijk spelen en de boerderij van dichtbij beleven

In het Friese dorpje Rotstergaast, onder de rook van Heerenveen, vind je de boerderij van boerin Rianne en boer Bartele….kort gezegd Boer Bart. Dat is dan ook precies de naam van dit boerenbedrijf, waar je behalve een actieve biologische boerderij met kippen en Jersey koeien ook een speelboerderij en een restaurant vindt. Verder kun je hier allerlei soorten feestjes vieren, op schoolreisje gaan, of gezellig barbecueën aan tafel met je eigen gezelschap.

 

Wáár? Oooh, dáár!

Boer Bart is geboren en getogen op de boerderij van zijn ouders en is de derde zoon uit een gezin van vijf kinderen. Samen met Rianne, met wie hij in 2011 trouwde, kocht hij in 2014 een voormalige Friese boerderij in Rotstergaast. Waar? Ja, wij kenden het ook niet, maar na een bezoekje aan Boer Bart vergeet je het nooit meer!

Jersey koeien uit Denemarken

Jersey koeien komen oorspronkelijk van het Kanaaleiland Jersey, gelegen in Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Het ligt zo’n twintig kilometer van de Franse kust. Aan het einde van de 19e eeuw zijn de Jersey koeien heel de wereld over geëxporteerd.

Na het kopen van de Friese boerderij, vertrok Boer Bart samen met zijn vader naar Denemarken om daar hoogstpersoonlijk Jersey koeien aan te schaffen. Waarom Jersey koeien? Omdat zij de meeste melk van gras kunnen maken. Daarnaast zijn ze ĺicht van gewicht. Ook handig op een boerderij, waar het voornamelijk om gras en melk draait. Verder hebben ze ook nog eens een zeer vrwiendelijk karakter. Met 120 Jersey koeien kwam Boer Bart dus weer terug naar Rotstergaast….

Behalve een Friese boerderij en 120 koeien zijn Boer Bart en zijn Rianne inmiddels ook drie stoere boerenjongens rijker: Lutzen, Minne en Tjitte. Allen vernoemd naar familieleden.

 

Als de koeien niet naar de melkstal komen….

….dan komt de melkstal wel naar de koeien! Ja, zo doen ze dat gewoon bij Boer Bart. In de zomer gaat de boer tweemaal daags het weiland in met zijn mobiele melkwagen. Net zoals vroeger dus eigenlijk, maar dan met de moderne technieken van tegenwoordig. Op deze melkwagen kunnen vijftien koeien tegelijkertijd gemolken worden. Gewoon in de wei dus!

Door deze manier van melken kunnen de koeien lekker in het weiland blijven en vooral dóór blijven grazen. De wandeling van en naar de stal wordt ze hiermee bespaard.

jerseykoeein  

Scharrelen vanuit de kipcaravan

Behalve Jersey koeien houdt Boer Bart er ook nog kippen op na. Die hebben hun eigen kipcaravan. En nee, dan hebben we het dus níet over het bekende caravan-merk….maar serieus over een caravan voor kippen! Deze kipcaravan wordt steeds naar een andere plek in het weiland verplaatst en daar mogen de kippen dan lekker scharrelen.

Vanwaar deze werkwijze? Eigenlijk heel simpel: de grazende koeien laten het weiland bemest achter. Insecten vinden deze mest heerlijk en komen er dus op af. Ook leggen zij hun eitjes in de mest. En kippen zijn dol op deze eitjes! De kippen scharrelen de opgedroogde mest uit elkaar in hun zoektocht naar de eitjes, waardoor het beter wordt verdeeld en gras en planten weer volop kunnen groeien. Daarnaast leggen ze hierdoor ook nog eens super lekkere eieren!

Door het verplaatsen van de kipcaravan scharrelen de kippen steeds weer ergens anders en wordt het héle weiland goed bemest! Eigenlijk zijn de kippen hier gewoon onderdeel van de kringloop.

 

Samenwerken met de natuur

Boer Bart en boerin Rianne runnen hun boerderij dus in samenwerking met de natuur. Hiermee proberen zij een boerderij te creëren, welke in principe 1000 jaar zou kunnen bestaan. Je ziet dit ook terug in hun logo. Hierin staat uiteraard de naam Boer Bart. De pijlen staan voor de kringloop, waar ze bij Boer Bart goed gebruik van maken. Zoals bijvoorbeeld bij de kippen. Door gebruik te maken van de kringloop maak je letterlijk de cirkel weer rond.

En dan is er natuurlijk nog het hartje in het logo. Die staat voor liefde….voor elkaar, voor de dieren, voor de boerderij en voor de natuur. Maar hij staat ook voor het pompeblêd. Oftewel het ‘hartje’ uit de Friesche vlag. Want wie dacht, dat dit hartjes waren, heeft het mis. Het zijn namelijk (hartvormige) bladeren van de gele plomp, een waterlelie. In het Fries dus ‘pompeblêden’.

Boer Bart….de leukste speelboerderij van Friesland!

Om ook de buitenwereld kennis te laten met Boer Bart en de visie van Rianne en Bartele, werden er diverse plannen gesmeed om gasten op de boerderij te kunnen ontvangen.

En zo was daar ten eerste de speelboerderij! De ideale plek voor gezinnen. Hier kunnen de kinderen veilig en onbekommerd spelen op het omheinde boeren speelterrein. Zij kunnen zich eindeloos vermaken met de vele speeltoestellen en traptractortjes.

Ook mogen de kids de wei in om zelf eieren te rapen, kippen te voeren of kalfjes te aaien. En je bent van harte welkom om samen groenten te oogsten en bloemen te plukken in de groentetuin.

Terwijl de kinderen spelen, kunnen de ouders lekker genieten van een kopje koffie of thee met gebak of misschien zelfs wel een complete boerenlunch?

 

Turven op je boodschappenlijstje

Bij aankomst krijg je een ‘boodschappenlijstje’ mee. Hierop wordt alles wat je gedurende je verblijf bestelt keurig netjes bij gehouden. Lekker simpel en ouderwets, net zoals in de kroeg. En bij vertrek reken je pas af. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten….

In het boerderijwinkeltje kun je terecht voor melk, vlees en eieren van eigen boerderij. Ook is het (lokaal) mogelijk om aan huis te laten bezorgen.

De paden op, het weiland in!

Je bezoek aan de speelboerderij nog verder uitbreiden? Super leuk is het ‘Boerenpaad fan Boer Bart’! En nee, wij maken hier geen spelfout. Wij proberen ook gewoon een mondje Fries te praten. Want Boerenpaad is natuurlijk een boerenpad. Een heerlijke wandeling leidt je over de hele boerderij, inclusief alle landerijen. Neem lekkere melk mee voor de kalfjes, voer voor de kippen en een eierdoos voor de eieren, die je onderweg vindt. Verder kom je over de kikkerpoel, langs de waterval en kun je weidevogels spotten.

Lekker om mee te nemen: koffie of thee en taart ‘te gaen’! Zorg er verder voor, dat je laarzen, een handdoek en een extra setje kleren bij je hebt. We kunnen namelijk níet garanderen, dat de kids schoon en droog blijven….

 

Het Boerenpaad is eigenlijk het pad, dat de koeien lopen om te gaan grazen in de weilanden. Het koeienpad dus! Met een extra hindernis hebben Boer Bart en boerin Rianne hier nog wat meer uitdaging aan gegeven….wie durft?!

Aangezien je dwars door de koeien en kippen loopt en vast ook graag weidevogels wilt spotten, wordt geadviseerd om de hond thuis te laten. Hetzelfde geldt overigens voor de kinderwagen. Je kunt vást wel raden waarom….

Nieuwsgierig geworden? Kom de boerderij van Boer Bart dan ook ontdekken en beleven op deze bijzondere manier!

Barbecueën aan tafel

Uniek bij Boer Bart: barbecueën aan tafel! Je krijgt een barbecue voor jouw eigen gezelschap. Dit is een speciale Cobb Barbecue, waarvan de randen niet heet worden. Ideaal dus met kinderen! De barbecue staat op tafel en je krijgt (waar mogelijk) vlees van eigen boerderij of boerderijen uit de omgeving. Verder is de barbecue inclusief stokbrood met kruidenboter, salades, sauzen en boerenpatat. Ook een vegetarische barbecue is mogelijk.

Een geweldige afsluiter van een heerlijke dag!

 

Eten bij de boer aan tafel….is eten wat de pot schaft!

Om ook in de winter gasten te kunnen blijven ontvangen is het Boerenrestaurant, speciaal voor gezinnen, in het leven geroepen. Hier kun je terecht voor de heerlijkste familiegerechten, rechtstreeks van eigen boerderij of van een collega-boer uit de omgeving. Denk hierbij aan lekkere, maar verrassend eenvoudige gerechten, zoals stamppotten, ovenschotels en stoofpotjes. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de kinderen en wordt er gebruik gemaakt van producten, die lekker èn gezond zijn. Er wordt gekookt met de seizoenen mee.

Eten bij de boer betekent wèl eten wat de pot schaft….hoewel, bíjna dan. Voor het hoofdgerecht mag je kiezen uit twee gerechten, maar wèl unaniem voor het hele gezin. Want je deelt dit met zijn allen uit één grote pan op tafel…. zoals het een èchte boerenfamilie betaamd!

Zijn de kinderen uitgegeten? Of moeten jullie even wachten tussen twee gangen door? Dan mag er natuurlijk gespeeld worden. Je bent tenslotte óók op een speelboerderij. Lekker kokkerellen in de ‘kinderkeuken’ bijvoorbeeld. En bij mooi weer kan er uiteraard ook buiten gespeeld worden.

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er een vroege zitting. Wil je van streekgerechten komen genieten in het Boerenrestaurant zónder kinderen of met oudere kinderen? Reserveer dan de late zitting.

 

Vier je feestje bij Boer Bart

Ook als je iets te vieren hebt, kun je terecht bij Boer Bart in Friesland. Van een babyshower of gender reveal party tot een kraamfeest. Maar ook voor een jubileum, verjaardag of familiefeest. En bij een speelboerderij horen natuurlijk kinderfeestjes! En wat dacht je van een schoolreisje?

Alle arrangementen zijn inclusief entree en onbeperkt toegang tot het speelterrein. Hapjes, drankjes, taart en ijs kan per arrangement verschillen. Ook een buffet of barbecue is mogelijk. Voor de kids kan als activiteit kalfjes voeren en eieren rapen in het weiland bij geboekt worden. In overleg is trouwens álles mogelijk eigenlijk.

boerenterras 

Ligt Rotstergaast niet naast de deur?

Tsja, niet iedereen kan in Friesland wonen natuurlijk! Maak van een bezoek aan Boer Bart dan gewoon een compleet weekend weg. Reserveer een plekje voor je tent of caravan midden in de vrije natuur op de nabijgelegen mini-camping De Frije Fries. Daar hebben ze trouwens óók een Pipowagen. Of combineer het juist met een bezoek aan de stad en boek een leuk hotelletje in Heerenveen. Je vergeet hierna in ieder geval nooit meer waar Rotstergaast ligt!

Nog veel meer informatie over Rotstergaast op Wikipedia.

Card image cap

Rotstergaast
Friesland

Boer Bart

Naar de website