Hoeve Koning Willem III

Card image cap

Frederiksoord
Drenthe

Hoeve Koning Willem III

Prijzen en boeken

Koninklijk overnachten in de paardenstal bij Hoeve Koning Willem III….met uitzicht op de koeien!

Alsof de naam Frederiksoord al niet vorstelijk genoeg klinkt, kun je in dit dorpje ook nog eens koninklijk overnachten bij Hoeve Koning Willem III. Op de grens van Drenthe, Overijssel en Friesland vind je het melkveebedrijf van Aaldert, zijn vrouw Ruth en hun drie kinderen, die de voormalige paardenstal van opa hebben omgebouwd tot vier mooie appartementen.

Wat doe je met een vervallen paardenstal?

Hoeve Koning Willem III is een echt familiebedrijf. Aaldert is de derde generatie. Samen met zijn vrouw Ruth nam hij in 2010 de boerderij over van zijn ouders, die al de naam Hoeve Koning Willem III droeg en een erkend rijksmonument is. Inmiddels zijn zij drie kinderen rijker, twee jongens en een meisje. Samen hebben zij het melkveebedrijf verder geoptimaliseerd en hun boerderijwoning helemaal naar wens verbouwd. Daarna zaten ze alleen nog met een oude, vervallen paardenstal….

In deze paardenstal stonden vroeger de paarden van de opa van Aaldert. Paarden waren er inmiddels al niet meer. Voor het melkveebedrijf viel de oude stal niet te gebruiken. Maar de paardenstal van opa slopen, voelde ook niet goed. Dus werd in 2019 het plan bedacht om de oude paardenboxen om te toveren tot vier schitterende appartementen.

De appartementen hebben allemaal een naam: Alexander, Paul, Frederik (net als het dorp!) en Lodewijk. Dit zijn de vier voornamen van Koning Willem III en dus een perfecte link naar de naam van de boerderij zèlf.

Even een lesje geschiedenis….

Voor wie niet precies weet hoe het nu eigenlijk zit: Koning Willem III, oftewel voluit Koning Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, trouwde twee keer. Uit zijn eerste huwelijk met zijn volle nicht Sophie kreeg hij drie zoons, die hij alle drie overleefde.

Na het overlijden van Sofie hertrouwde hij met prinses Emma, met wie hij één dochter kreeg: Wilhelmina. Kijk, nu komen we op bekend terrein! Wilhelmina kreeg dochter Juliana, en die kreeg vervolgens dochter Beatrix. En die kreeg op haar beurt weer zoon Willem Alexander, die overduidelijk naar Koning Willem III vernoemd is. Zijn over-overgrootvader dus….

Leuk detail: Hoeve Koning Willem III ligt aan de Koningin Wilhelminalaan!

Ga jij slapen bij Alexander, Paul, Frederik of Lodewijk?

Midden op het erf van Hoeve Koning Willem III, naast de koeienstal, vind je dus de oude paardenstal, waarin zich nu vier moderne, maar sfeervolle appartementen bevinden. Ze zijn aan elkaar geschakeld, maar hebben ieder hun eigen ingang met terras in de zon. Ze hebben een gezamenlijke afgesloten tuin. Drie appartementen hebben vrij uitzicht over de landerijen, waar de koeien ‘s zomers ook heerlijk staan te grazen. Het vierde appartement, Alexander, heeft uitzicht op de hoeve en het boerenerf.

De appartementen hebben een gezellige woonkamer met openslaande deuren naar het terras, een keuken voorzien van alle moderne gemakken, en een badkamer met regendouche. Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers met ieder twee éénpersoons boxspringbedden. Bij aankomst is je bedje al gespreid en ook handdoeken en keukendoeken liggen voor je klaar. Een goed begin van je vakantie!

De dieren van Hoeve Koning Willem III

Behalve de koeien en kalfjes van het melkveebedrijf, zijn er ook nog andere dieren bij Hoeve Koning Willem III. Meteen bij aankomst word je al begroet door boerderijhond Guus. Ook is er een kat en scharrelen er kippen rond. Die natuurlijk voor een lekker kakelvers eitje bij het ontbijt zorgen. Verder houden Aaldert en Ruth er ook nog een stoere Black Angus os en een paar Wagyu runderen op na. In de zomer hebben ze twee pony’s te logeren.

Wanneer je bij Hoeve Koning Willem III verblijft voor een vakantie of weekendje weg, kun je zeker even een rondleiding over de boerderij krijgen. Boer Aaldert legt graag uit aan de kids, waar melk nu eigenlijk vandaan komt. Níet uit de supermarkt dus….

En uiteraard mogen de kids met de kalfjes knuffelen.

Kolonie van Weldadigheid

Hoeve Koning Willem III was vroeger een Kolonie van Weldadigheid. In het begin van de 19e eeuw werden deze kolonies gesticht om armoede tegen te gaan. Arme gezinnen kregen een stukje grond en een woning, waardoor zij in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Een halve eeuw later bleek het tóch niet zo’n succes als verwacht en besloot men het over een andere boeg te gooien. Er werden enkele grote boerderijen gebouwd en de kleine kavels van de kolonisten werden samengevoegd tot één grote. Hierdoor werd een grootschalige vorm van landbouw mogelijk. De kolonisten werkten als arbeiders voor de boer op de boerderij. Hoeve Koning Willem III was één van die boerderijen. Deze aanpak werkte wèl!

Er zijn plannen om de voorkant van Hoeve Koning Willem III te verbouwen tot Landbouw Beleving, waarin dit verhaal over de Koloniën van Weldadigheid en de geschiedenis van Hoeve Koning Willem III verteld zal worden. Ook zullen daar dan streekproducten verkocht gaan worden.

Tot die tijd worden er wèl al online streekproducten verkocht. Momenteel vind je koolzaadolie, boekweitmeel en seizoensproducten in het assortiment. Uitbreiding wordt verwacht, omdat Hoeve Koning Willem III de krachten wil bundelen met lokale ondernemers en producenten, om zodoende een eigen productlijn van de Koloniën van Weldadigheid te creëren: Kolonie Erfgoed!

Hoeve Koning Willem III op het drie-provinciënpunt

Wie graag nog meer wilt weten over de Koloniën van Weldadigheid, moet zeker een bezoek brengen aan Museum De Proefkolonie, óók in het dorp Frederiksoord. In het museum vind je eveneens een gezellig Grand Café en op zondag rijd er een historisch trammetje.

Gelegen op zo’n beetje het drie-provinciënpunt van Drenthe, Overijssel en Friesland, kun je hier dus van alle drie de provincies wat meepikken. Ga lekker fietsen of wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld, punteren in het pittoreske Giethoorn of kies voor Heerenveen, als je gezellig een dagje wilt shoppen.

In de directe omgeving van Hoeve Koning Willem III kun je overigens óók heerlijk wandelen en fietsen en regelmatig vinden er gezellige boerenstreekmarkten plaats.

Nog veel meer informatie over Frederiksoord op Wikipedia.

Card image cap

Frederiksoord
Drenthe

Hoeve Koning Willem III

Prijzen en boeken