Kalverhouderij Smit

In het dorpje Nieuweoord in Drenthe ligt de boerderij van Henry en Evelien, genaamd Kalverhouderij Smit. Op deze boerderij zetten Henry en Evelien zich dagelijks in om de kalveren met liefde te verzorgen. Zo staan en liggen de kalveren op een zachte ondergrond, waait er frisse wind door de stal en lopen de kalveren in het rond. Eigenlijk kun je deze boerderij zien als een opvang voor de kalveren die van een melkveehouderij afkomen. Bij Kalverhouderij Smit zorgen ze tot de leeftijd van ongeveer 7 á 8 maanden voor de kalveren. Trouwens als je ze ziet zul je ze geen kalveren meer noemen, want er staan ook kalveren van 400 kilo tussen. Ja, je leest het goed, een kalf van 400 kilo! Als het kalf uitgegroeid is en ongeveer dit gewicht heeft, worden ze naar de slacht gebracht. Het vlees van de kalveren zorgt voor mager kalfsvlees en dat verkopen ze in hun boerderijwinkel.

Mannen en vrouwen

Een koe heeft een kalfje nodig om melk te geven. Er worden op een melkveebedrijf veel kalfjes geboren, maar die kalfjes mogen niet allemaal op de plek waar ze geboren zijn opgroeien. Een boer heeft te maken met de regels rondom het fosfaatrecht. Er worden natuurlijk ook stieren geboren, die geven geen melk dus voor een melkveebedrijf is het fijn om te weten dat het kalf wat op hun boerderij is geboren een goed onderdak krijgt bij de kalverhouderij. Ongeveer 25% van de kalveren is vrouwelijk en 75% mannelijk.

Van melkveebedrijf naar kalverhouderij

Henry en Evelien hebben altijd zelf een melkveebedrijf gehad en toen ze de kans kregen om op deze boerderij hun droom na te jagen, hebben ze deze gepakt. Namelijk zorgen voor de kalveren die van de melkveehouderij afkomen. Om hun droom te verwezenlijken en te voldoen aan het MDV-principe (dat er goed gekeken wordt naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van diergezondheid, dierwelzijn en een lagere milieubelasting) hebben ze eerste een fikse verbouwing ondergaan. En nu is daar de stal vol met prachtige kalveren waar Henry en Evelien voor mogen zorgen en dat is wat hun blij maakt!

Kalfsvlees is een mager product boordevol verteerbare eiwitten en bevat vitamine B, D, Selenium en Zink. De melk die de kalveren krijgen bestaat voor het grootste gedeelte uit verse reststromen zoals wei uit de kaasmakerij en plantaardige olie. Verder krijgen ze ruwvoer zoals mais, brok en stro.

Rondleiding

Omdat de kalverhouderij vrij onbekend is, en er veel vragen zijn ontvangen Henry en Evelien je met open armen om te laten zien hoe het leven op Kalverhouderij Smit eruitziet.

Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel verkopen ze kalfsvlees, kip van de ambachtelijke poelier, zuivel van de zuivelboerderij uit de omgeving en diverse streekproducten. Ook kun je hier terecht voor voer voor diverse dieren zoals je paard, kippen, konijnen, honden, schapen en geiten.

Wil jij graag een rondleiding over de boerderij, of kennis maken met kalfsvlees? Henry en Evelien ontvangen je graag.

Nog veel meer informatie over Nieuweroord op Wikipedia.