Boerderijwinkel, boerderijautomaat, softijstap én een maisdoolhof!

Alfons en Jolanda Kieftenbeld, broer en zus, runnen gezamenlijk het familiebedrijf Maatschap Kieftenbeld. De één zorgt voor de varkens in Mariënheem, de ander gaat over de kippen en eieren in Haarle. Samen met hun gezinnen delen zij de passie voor deze dieren èn voor goed en eerlijk voedsel! Ze hebben een gezellig boerderijwinkeltje, boerderijautomaat én een softijstap waar je zelf een ijsje kunt tappen. In het seizoen kun je ook dwalen in het maisdoolhof met uitdagende vragen én mag je als beloning een lekker ijsje tappen als je de uitgang weet te vinden en de vragen goed hebt… Erg spannend dus.

Waar twee honden vechten om een been….koop je gewoon een tweede boerderij!

Ooit begon opa Kieftenbeld met een melkveebedrijf. Toen Antoon, de vader van Alfons en Jolanda, het stokje overnam, kwamen daar vleeskuikens bij. In de jaren ‘70 werd uiteindelijk de overstap naar vleesvarkens gemaakt. Daarvan zijn er inmiddels wel 3500 bij Maatschap Kieftenbeld in Mariënheem te vinden.

Aangezien Jolanda en Alfons beíde geïnteresseerd waren in het familiebedrijf, werd besloten de boerderij niet te délen….maar te verdúbbelen! Op nog geen kwartier rijden, in het dorp Haarle, hoor je het vrolijke gekakel van scharrelende kippen. Iets totaal anders dus!

Toen deze tweede boerderij in 1993 werd  gekocht, was het aanvankelijk de bedoeling om hier een zeugenbedrijf van te maken. Dit vergt echter wat voorbereiding en dus tijd…..om tóch snel te kunnen starten, ging de familie in eerste instantie aan de slag met leghennen. Hiervoor was alles namelijk al aanwezig.

En dit was een schot in de roos! Kippen bleken dé passie van Jolanda te zijn. Dus bleven de varkens lekker in Mariënheem bij broer Alfons, zodat zij zich volledig op de kippen kon storten.

kieftenbeld1

De varkens van boer Alfons

Met veel liefde voor de dieren wordt er dagelijks bij Maatschap Kieftenbeld door Alfons voor de varkens gezorgd. Driemaal daags krijgen zij brijvoer, wat ter plaatse vers wordt gemaakt. De varkens worden goed gehuisvest en hebben voldoende leefruimte. Ze hebben zelfs speelmateriaal tot hun beschikking. Ook de dagelijkse gezondheidscheck wordt door Alfons zèlf gedaan. Daarnaast is hij het manusje van alles bij beide boerderijen. Voor allerhande klusjes is hij inzetbaar. Overigens wordt op beide boerderijen de eigen energie opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak. Behalve diervriendelijk zijn ze dus óók nog eens milieuvriendelijk bij Maatschap Kieftenbeld.

De kippen van boerin Jolanda

Ook de dames van Jolanda worden goed voorzien en krijgen dagelijks vers voer, een mengeling van maïs, tarwe, kernvoer en kalksteentjes. Verder heeft de kippenstal een uitbouw, zodat ze deels ook lekker buiten rond kunnen scharrelen. De pluimveemest wordt tweemaal per week afgedraaid, opgeslagen en gedroogd en in de eigen mestloods. Zodra deze droog genoeg is, wordt de mest afgeleverd bij de afnemers.

Kakelverse eieren warm onder de kip vandaan

De eieren van Jolanda’s kippen worden dagelijks ingepakt. Een klein deel hiervan gaat naar de verkoop aan huis. Maar het grootste deel gaat naar het pakstation. Hier worden ze gesorteerd en verpakt en komen ze uiteindelijk in de supermarkten terecht.

eierautomaat-kieftenbeld

Met de verkoop van eieren aan huis is Jolanda begonnen in 2014. Later is daar ook het vlees van de eigen varkens van Alfons èn rundvlees en zuivel van het melkveebedrijf van Jolanda’s man bij gekomen. Bij ‘Boerderijwinkel Kéitje’, een houten huisje langs de weg, worden de automaten elke dag bijgevuld en op zaterdag staat de boerenfamilie er zèlf om de klanten van dienst te zijn. Ook voor cadeaubonnen en cadeaupakketten kun je hier terecht.

De eieren, die aan huis worden verkocht, zijn nooit ouder dan één of twee dagen. De eieren, die via het pakstation uiteindelijk in de supermarkten komen, worden slechts twee keer per week opgehaald. Wil je dus graag een kakelvers eitje bij het ontbijt? Koop ze dan rechtstreeks bij Kieftenbeld, zó warm onder de kip vandaan!  

Ei-weetjes….

Wist je dat….kippen ook wel eens afwijkende eieren leggen? In het begin van de legperiode vindt Jolanda regelmatig eieren met een dubbele dooier. Als de dames eenmaal goed op dreef zijn, daalt dat percentage weer. En zelfs een ei zónder dooier gebeurt wel eens. Die zijn dan heel klein met alleen maar eiwit. Héél bijzonder is een ei ín een ei. Deze hebben geen schaal. En ze zijn beter bekend onder de naam windeieren….

Wist je dat….eieren een eigen ‘kenteken’ hebben? Oftewel een printcode. Die code wordt bij Kieftenbeld zelf al erop gezet. Het eerste cijfer vertelt je uit wat voor houderij het ei komt: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi. De eieren van Maatschap Kieftenbelt zijn voorzien van het cijfer twee van ‘scharrel’.

Wist je dat….de schaal van een ei poreus is? Bewaar je eieren dus niet in de buurt van sterk ruikende producten, zoals vis of knoflook. Want dat proef je dan terug in je ei!

Wist je dat….je aan de stevigheid van het eiwit kunt zien hoe oud een ei is? Blijft het wit dicht bij de dooier, dan is het een vers ei. Loopt het eiwit uit, dan is het ei al wat ouder.

Wist je dat….eieren niet van grote temperatuurschommelingen houden? Het beste is om ze te bewaren in de originele doos achter in de koelkast. En dus níet in dat zogenaamd handige rekje in de koelkastdeur! Door het regelmatig open en dicht gaan van de deur verandert de temperatuur daar dus regelmatig.

En tot slot….wist je dat….eieren gezond zijn? Ze bevatten alle belangrijke voedingsstoffen, die je nodig hebt voor de groei en ontwikkeling van je lichaam. Daarnaast geven ze je ook nog eens langere tijd een verzadigd gevoel, dus ze zijn ook nog eens goed voor de slanke lijn. Wat wil je nog meer?

Nog veel meer informatie over Marienheem op Wikipedia.