Schapenhouderij Breel

Schapen aan de Zeeuwse kust bij Schapenhouderij Breel

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust…. Het kan bijna niet anders dan dat dit liedje door je hoofd galmt, als je een bezoekje brengt aan Veere, waar Schapenhouderij Breel gelegen is. Net buiten het centrum van dit sfeervolle, gezellige Zeeuwse havenstadje vind je deze schapenhouderij van Remco en Emmie. In hun knusse Boerderijwinkel Botjeszee verkopen ze lekkere en mooie producten van eigen erf.

De Botjeszee van Middelburg naar Veere

Boerderijwinkel Botjeszee bestaat pas sinds 2020….maar de boerderij zèlf stond er al in 1512. De familie Breel begon hier met boeren in 1901 en inmiddels zijn ze al vier generaties verder. Boer Remco runt het boerenbedrijf sinds 2009, samen met zijn partner Emmie. Maar ook zijn vader Jan, die al aardig op leeftijd is, is nog vrijwel dagelijks in de stallen te vinden.

Wat een bijzondere naam, zul je nu wellicht denken…. Dit is een vernoeming naar de voormalige Botjeszeekreek, die vroeger pal naast de boerderij lag. Tegenwoordig is dat de watergang van Middelburg naar Veere.

Het historische stadje Veere is een echte havenstad aan het Veerse Meer. Als je aankomt vanaf het water, zie je het stadje al van ver liggen. Vanaf het meer kun je zo de gezellige haven invaren. Het stadje is dan ook erg geliefd bij watersporters.

Maar of je hier nu ter land of ter zee verzeild bent geraakt….breng zeker even een bezoekje aan de leuke Boerderijwinkel Botjeszee van Schapenhouderij Breel.

boerderijwinkel-in-veere

Niet alleen schapen….

Behalve schapen heeft Schapenhouderij Breel ook zo’n 65 melkkoeien. Deze worden ‘s ochtends gemolken door Emmie, en ‘s avonds door (schoon)vader Jan, die overduidelijk nog geen afscheid van het boerenbedrijf kan nemen. Daarnaast moeten er ook nog eens twee keer per dag ruim 180 Zeeuwse melkschapen gemolken worden. Vervolgens gaat de melk door naar boer Remco….

Lammetjes kijken

Er zijn ook regelmatig lammetjes, dus wil je graag een lammetjes kijken of lammetjes knuffelen? Breng dan zeker een bezoek aan deze leuke schapenboerderij!

Schapenboer en kaasmaker!

….want behalve schapenboer is Remco ook nog eens kaasmaker! Van de schapenmelk maakt hij echte ambachtelijke schapenkaas. De verse, natte schapenkaas is een ware delicatesse en wordt al 120 jaar bij Schapenhouderij Breel gemaakt. Het recept gaat over van generatie op generatie. Sinds 1973 wordt er ook harde schapenkaas gemaakt.

De schapenkaas wordt verkocht in hun eigen Boerderijwinkel Botjeszee, maar gaat ook naar lokale winkels, markten en restaurants. Je kunt de kazen van Schapenhouderij Breel dus overal in Veere en omstreken tegenkomen. Het keurmerk ZekerZeeuws Streekproduct, dat zij dit jaar ontvangen hebben voor hun schapenkaas èn schapenvlees, is dan ook zéker op zijn plaats.

fenegriek

Leuk en lekkers van Boerderijwinkel Botjeszee

In de Boerderijwinkel Botjeszee van Remco en Emmie vind je allerlei leuke, lekkere en mooie producten. Zo kun je er genieten van verse schapen- en koeienmelk èn natuurlijk de zelfgemaakte kaas hiervan kopen. En wat dacht je van ambachtelijk schapenroomijs en yoghurt? Als dát geen genieten is….

Eieren en honing zitten eveneens in het assortiment. Verder kun je hier terecht voor wild uit eigen keuken en overige vleessoorten, zoals kalfsvlees en complete lamspakketten. Ook willen Remco en Emmie graag naar wens lekkere kaasplanken en borrelplanken voor je samenstellen.

lamspakket

Daar waar schapen zijn, zijn dan natuurlijk óók nog schapenvachten en -huiden te koop, en lekker warme schapensloffen. Maar ook schapenmelkzeep en overige bodycare-producten.

Lekkere lokale streekproducten maken het geheel af. Zo vind je er bijvoorbeeld diverse lekkere Sea-ropen. Wil je nu iemand een uniek en bijzonder cadeau geven, maar kun je niet kiezen? Dan maakt Emmie ook graag een mooie kadomand met meerdere leuke producten voor je klaar!

De winkel is iedere zaterdag geopend van 10.00 – 15.00 uur. Breng je een bezoek aan de winkel, dan ben je ook van harte welkom om even over de boerderij rond te struinen, met de dieren te knuffelen, of een stukje kaas te proeven.

Toekomstplannen….

Toekomstplannen hebben Remco en Emmie trouwens ook nog…. Om jou nóg langer van hun mooie boerderij te kunnen laten genieten, willen ze tiny houses aan de waterkant gaan bouwen. Hierbij willen ze je ook nog eens de mogelijkheid geven om je eigen paard mee te brengen. Zodra er meer nieuws is, zullen wij dat hier vermelden. Houd onze website en socials dus goed in de gaten!

Sla de rest van Veere niet over!

Het centrum van Veere ligt op slechts vijf minuten afstand van Schapenhouderij Breel. Dus als je hier dan tóch bent….mag je een bezoekje aan dit sfeervolle, gezellige, historische havenstadje zeker niet overslaan!

Maak een wandeling langs de Schotse huizen aan de oude haven, het prachtige Stadhuis en de Campveerse Toren. Dit is een monumentale verdedigingstoren, waar tegenwoordig een hotel-restaurant in gevestigd is. Veere is ook zeer geliefd bij fietsers en wandelaars, die Veere als begin- en eindpunt gebruiken voor ‘een rondje Veerse Meer’.

Veere kent vele leuke, knusse winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. En ook in de rest van Veere zijn ze blijkbaar gek op schapen….want overal kom je wel leuke schapenknuffels of andere schapensouveniertjes tegen. Een winkeltje, wat je vóóral met kinderen niet over mag slaan, is toch wel ‘Oma’s Snoepwinkel’. Zo’n lekker ouderwets, nostalgisch snoepwinkeltje met wel 101 soorten snoep. Het wordt voor je geschept door de dames in klederdracht!

Ben je in de zomervakantie in Zeeland? Bezoek Veere dan op een dinsdag! Elke dinsdag in de zomervakantie vindt hier namelijk de Historische Markt plaats. Uniek om mee te maken!

Bij de marktkramen vind je antiek en brocante, houten speelgoed, ouderwets snoepgoed en streekproducten. Alle marktlui dragen historische klederdracht. Ook is er een draaiorgel en voor de kinderen is er een ouderwetse draaimolen aanwezig. Elke week vinden er demonstraties van een oud ambacht plaats, zoals de touwslager, de hoefsmid, de scharensliep èn….de schapenscheerder!

Nog veel meer informatie over Veere op Wikipedia.