Boerderijwinkel De Vaartse Hoeve

Kijken, proeven en kopen bij Boerderij De Vaartse Hoeve!

Bij Boerderij De Vaartse Hoeve in Dongen kun je terecht voor (h)eerlijk vers vlees van eigen varkens en runderen. Ook voor een uitgebreide barbecue, gourmetschotel of wokmaaltijd ben je hier aan het juiste adres. En voor wie altijd al eens een kijkje bij een varkensboerderij heeft willen nemen….dan ben je hier van harte welkom in de educatieve kijkstal!

kijkstal-dongen-vaartstehoeve

Vers vlees van eigen boerderij

De Vaartse Hoeve is van oorsprong een varkensboerderij. De (schoon)ouders van boer Christiaan en boerin Astrid zijn hier lang geleden al mee begonnen. In 1999 gaven zij het stokje aan hen over en sindsdien is de boerderij steeds verder uitgebreid. Om te beginnen met een boerderijwinkel.

Niet lang daarna werden er Belgische runderen aangeschaft. De runderen staan ‘s winters op stal, en ‘s zomers lopen ze uiteraard lekker in de wei. Pasgeboren kalfjes blijven bij hun moeder, zolang ze nog bij haar drinken.

Leuk weetje: de runderen krijgen allemaal een leuke naam en achter elke naam zit wel een verhaal. Zo zijn Suuske en Maureen vernoemd naar de kleindochter en schoondochter, en is Gwen vernoemd naar de buurvrouw, die aanwezig was tijdens de bevalling. Leuk toch?

In de boerderijwinkel wordt hierdoor vers varkens- en rundvlees van eigen boerderij verkocht. Slachten doen ze niet zelf, dat gebeurt bij een kleine nabijgelegen slachterij. Binnen twee dagen ligt het vlees vers in de winkel van De Vaartse Hoeve (wèl grotendeels ingevroren).

Behalve varkens- en rundvlees kun je hier ook kippenvlees kopen. Dit wordt echter geleverd door de Gildehoen. En de paar scharrelkippen, die ze zèlf hebben bij De Vaartse Hoeve, zorgen dagelijks voor heerlijk verse scharreleieren. Want zowel binnen als buiten kunnen ze lekker vrij rondscharrelen!

Vers uit eigen keuken

De Vaartse Hoeve is de enige boerderij, waar je Jannemannen zult vinden. Wat zijn dat dan, Jannemannen? Dat zijn heerlijke filetlapjes met gerookt spek eromheen en kruiden erop. Dit is een eigen recept van boerin Astrid en vernoemt naar haar vader, voormalig eigenaar van deze varkensboerderij.

Ook de blinde vinken maken ze zelf. Verder kun je hier, vooral in de winter, heerlijke soepen kopen. Denk aan erwtensoep, tomatensoep en groentesoep.

Kant-en-klaar maaltijden behoren ook nog tot het assortiment. En houd je van Indonesisch? Dankzij een samenwerking met een Indonesische cateraar kun je dít zelfs kopen bij deze verder oer-hollandse boerderij!

Grote stukken vlees voor op de BBQ!

Het barbecuevlees is echt het visitekaartje van deze boerderij. Zo kun je hier grote stukken vlees kopen en voor grotere gezelschappen zelfs een compleet verzorgde barbecue, wokmaaltijden en koude en warme buffetten. Inclusief barbecue of wokpan, indien gewenst, en het kan ook nog worden bezorgd.

vaartsehoeve-bbqvlees-bbq-contest

Absoluut uniek hier is de jaarlijkse internationale Barbecue Contest, die al sinds 2015 wordt georganiseerd en steeds meer deelnemers uit alle windrichtingen aantrekt. Deze Barbecue Contest vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september en trekt altijd veel publiek. Inmiddels doen er al 42 teams aan mee, die door een jury worden beoordeeld.

Dat het barbecueën in de familie zit is geen geheim meer. Zoon Stefan heeft namelijk al eens de 3e prijs weten te bemachten tijdens de Barbecue Contest. En ja, er wordt blind geproefd.

vaartsehoeve-bbqvlees-bbq-contest1

Kom dus heerlijk genieten van diverse barbecuegerechten! Uiteraard wordt er ook aan de kids gedacht. Zo is er een speciale Kids Barbecue, waar ze zelf hun hamburgertje mogen bakken. Er zijn biggetjes te bewonderen, leuke activiteiten en een springkussen. Ook vinden er diverse demonstraties plaats.

vaartsehoeve-bbqvlees-spelen-kinderen

Door deze voorliefde voor het barbecueën is het assortiment van de winkel inmiddels dan ook uitgebreid met Black Bastard barbecues en álles wat je maar bij barbecueën nodig kunt hebben. Ook worden er barbecue-workshops georganiseerd.

Een kijkje in de kijkstal

Heb je nu altijd al willen weten hoe het er op een varkensboerderij aan toe gaat? Neem dan een kijkje in de educatieve kijkstal van Boerderij De Vaartse Hoeve en zie hoe de varkens eten, slapen en lekker rondscharrelen in hun hok. Je kunt de educatieve kijkstal vrij inlopen, zonder afspraak. Voor grotere groepen kun je een rondleiding aanvragen.

kijkstal dongen

Ook schoolgroepen kunnen hier terecht voor een educatief uitstapje. Voor kinderen is het echt wel goed om te weten, dat het vlees niet ‘zomaar’ uit de supermarkt komt….

Het kijken vindt plaats van achter glas, om te voorkomen dat mens en dier ziektekiemen op elkaar overbrengen. Ook vind je in de stal bordjes met leuke weetjes over de varkens.

De kijkstal is dagelijks geopend, behalve op zondag. De boerderijwinkel is geopend van woensdag tot met zaterdag.

Boerderij De Vaartse Hoeve zorgt ook voor de zorg!

De Vaartse Hoeve levert wekelijks aan zorgverlener Amarant, die zorg biedt aan mensen met een beperking door heel Brabant. De inwonende cliënten krijgen dagelijks vers bereide maaltijden. De Vaartse Hoeve levert voor deze maaltijden het (h)eerlijke vlees. Momenteel leveren zij aan de drie Amarant woningen in Dongen. Maar ook buiten Dongen is dit geen probleem, want Astrid stapt graag in de bus om de mooie producten te bezorgen en natuurlijk om ook even een praatje te maken met de bewoners. Aandacht voor elkaar. Daar worden we allemaal blij van toch?

Nog veel meer informatie over Dongen op Wikipedia.