Waterbuffelboerderij den Buff

Waterbuffels is Brabant. Ja, je leest het goed!

Bij Waterbuffelboerderij D’n Buff lopen tientallen grijszwarte waterbuffels op hun dooie gemak door het gras of liggen heerlijk te relaxen in de enorme waterpoel, die speciaal voor hen is uitgegraven. De exotische dieren die op de buffelboerderij in Boxtel lopen voelen zich helemaal thuis! Na tien jaar als vierde generatie Van Oirschot melkvee te houden, was het voor ons Frens en Wendy voor een nieuwe uitdaging.

waterbuffel boxtel

Van koeien naar waterbuffels

Het roer omgooien dat is wat ze deden en ruilden de melkkoeien voor waterbuffels. Uit de bulkmarkt en verder in de nichemarkt. Investeren in  de toekomst voor eventuele opvolgers, met het oog op hun zoons Thijm en Lau. Ze werken nu weer met plezier met z’n allen op hun mooie waterbuffelboerderij in Boxtel en de nieuwe generatie staat te popelen om het bedrijf over te nemen. Het roer omgooien klinkt heel mooi, maar het had natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Er werden al generaties lang op dit bedrijf koeien gemolken. In oktober 2018 zijn de eerste buffels uit Schotland gekomen en twee weken later kwamen er dieren uit Tsjechië bij. Inmiddels telt de gehele kudde op de Nergena 160 dieren, en nog twee stieren en toebehorende kalfjes.

waterbuffel boxtel

Waterbuffels melken

Het melken van de waterbuffels gebeurt met robots, waar geen man aan te pas komt. Alles is computer geregistreerd en geautomatiseerd. Tijdens het melken worden de dames beloond met brokjes. Niet alleen lekker maar ook noodzakelijk, want buffels zijn zeer eigenwijs en laten zich niet zo makkelijk sturen als koeien. Een ander belangrijk aspect is dat buffels eigenlijk nooit ziek zijn en wordt er door buffelboeren dus weinig tot geen antibiotica gebruikt om de dieren gezond te houden.

waterbuffel boxtel

De melk van de prachtige dieren levert de lekkerste producten op, zoals: mozzarella, buffaletta, yoghurt, vla, karnemelk, ijs, worstenbroodjes, hamburgers en ringworstjes. Allemaal te koop bij Den Buff in de boerderijwinkel aan huis. Én in de regio, waar de lekkernijen van Den Buff bij verschillende ondernemers te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld bij het Belvershuys in Haaren 

Sinds kort hebben ze ook een boerderijautomaat met heerlijke producten!

Nog veel meer informatie over Boxtel op Wikipedia.